MASMO’dan Türkiye’ye Örnek Genel Kurul

0

 

MANAVGAT Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası’nın (MASMO) 4. Olağan Genel Kurul toplantısının ilk günü saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) başladı.

427 üyeden oluşan hazirun listesi göz önünde bulundurularak yeterli çoğunluk sağlandı ve divan seçimine geçildi. Divan Başkanlığına Turgay Akar, üyeliklere ise Kerim Kaya, Ayşe Sert ile Tuğrul Çetin seçildiler.

Çağdaş Demokrat, Dinamik ve Yenilikçiler Gruplarının yarışacağı seçimli genel kurul, Türkiye’de özlemini duyduğumuz nezaket dilinin ve rakiplerin birbirlerine gösterdikleri saygının en üst seviyede seyrettiği bir genel kurul olarak her daim hatırlanacaktır.

 

Yönetim İbra Edildi

Genel Kurul’da  Faaliyet Raporu, 2022 Bütçesi, 2023 Tahmini Bütçe vb.. gibi rutin gündem maddeleri ‘oy birliği’ ile kabul edilerek, mevcut yönetim ibra (aklanmak)edildi.

 

Turgay Akar Tam Not Aldı

Divan Başkanı Turgay Akar’ın siyaset üstü bir anlayışla demokratik bir şekilde yönettiği genel kurul toplantısında birlik, beraberlik ve bütünlük mesajı vermesi, salondaki olumlu havaya doping etkisi yaptı.

Divan, seçime katılacak adaylar dışında her gruptan ikişer kişiyle söz hakkı tanıdı. Kürsüye gelen konuşmacıların ayrıştırıcı değil, birleştirici bir dil kullandıkları görüldü.

Konuşmacılar, odanın kuruluşundan bu yana emek vermiş isimlere ayırmaksızın tek tek teşekkür ettiler.

Eleştirilerin Odak Noktası TÜRMOB

Konuşmacıların oda yönetiminden ziyade mevcut meslek yasasının mesleğe getirdiği zorlukları ve bu zorlukları gidermek için yeterli çalışmaları yapmayan Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği’ne (TÜRMOB) eleştiri getirdikleri görüldü.

 

Naciye Coşar

Çağdaş Demokrat Grup adına konuşan Naciye Coşar, “Mesleğimizin yasa koyucuları yaptıkları kanunlarla bizleri evlerimize, ofislerimize hapis etmek istemektedirler. Oysa bizler, bu yasanın olumsuzluklarını lehimize değiştirebilecek güçteyiz.  Mücadelemiz bu yönde olmalı.  Geleceğimizi birlikte kurmak için Atatürk’ün çağdaşlık anlayışından bir zerre olsun sapmayacağız” dedi.

 

Derya Gül Kaymak’tan Anlamlı Jest

Yenilikçiler adına kürsüye gelen Derya Gül Kaymak, “Mesleğimiz doğrultusunda geleceğe baktığımda yoğun çalışma hayatı, stresli bir yaşam, ihmal edilmiş çocuklar görmekteyim. Ben soyut beklentiler yerine somut gerçekler peşinde koşmayı tercih ettiğim için Yenilikçi Grupta olduğumu anladım. Bizim amacımız eskiyi eleştirerek yeni sorunlar ve ya kendi içimizde yeni sıkıntılar oluşturmak değil, tam tersine farklı fikirleri birleştirmek ve ortak kazanç olarak odamıza yansıtmaktır” diye konuştu.

Derya Gül Kaymak konuşmasının bitiminde büyük bir jestte imza attı. Kaymak, Nezihi Özgenç’i sahneye davet ederek meslektaşı Hicran Dönmez ile birlikte odaya katkılarından dolayı Özgenç’e buket ve plaket takdim etti. Kaymak ve Dönmez’in bu jesti üyelerce, dakikalarca alkışlandı.

 

  1. Ali Akın Söylenemeyenleri, Söyledi..

Gruplar dışında söz alan M. Ali Akın, düşük ücretle elaman çalıştırmanın kabul edilemez olduğunu belirterek, Suriye ve Afganlarla tek rekabet eden Türk meslek grubunun maalesef mali müşavirler olduğunu söyledi.

  1. Ali Akın’ın konuşmasının satır başları şöyle:

– Geleceğimiz olan aday meslek mensuplarına karşı itibarımız yok..

– Tezkiye notunu koz olarak gören kişiler var. Tezkiye notu kalkmalıdır.

– Asgari ücret 4250 TL iken 1000-1500 liralara eleman çalıştırılıyor ve hiçbir sosyal hakları verilmiyor..

-1000 liraya personel çalıştırılırsa 120TL’ye işletme, 300 TL’ye bilanço, 400 TL’ye de şirket defteri tutulur.

– KDV’miz % 8 olsun, yeşil pasaportumuz olsun ama önce TÜRMOB genel başkanımız mali müşavir olsun.

 

Başkan Adayları Sandığa Davet Etti

Daha sonra kürsüye başkan adayları çıkarak konuşmalarını yaptı. Başkan adayları Pazar günü üyeleri sandığa davet ederek, katılım sağlanmasını isterken birbirlerine başarı dilemeyi unutmadılar.

MASMO’da Gençlik Ön Planda

MASMO’nun 4. Olağan Seçimli Genel Kurulu’nda dikkat çeken en önemli ayrıntı seçimlere genç başkan adaylarıyla gidilecek olmasıydı.