Tarihi köprüye betonarme bariyer

0

Akdeniz Üniversitesi Manavgat Meslek Yüksek Okulu (MYO) Müdürü Doç. Dr. Fatih Uslu, Roma dönemine ait tarihi Naras Köprüsü’nün trafiğe kapatılmasını doğru bulduğunu ancak taşıt geçmemesi için konulan devasa betonarme blokların tarihsel dokuya zarar verdiğini savundu.

Oymapınar Barajı yolu üzerindeki Roma döneminin önemli köprülerinden Naras Çayı’nın üzerindeki tarihi Naras Köprüsüne araç ve bisiklet girişleri yasaklandı. Köprüye giriş önüne konulan devasa betonarme bloklar tepki çekti. Turlarla buraya gelen ve tarihi köprü üzerinde fotoğraf çektirmek isteyen turistlerin alana girememesinin turizme darbe vurabileceği belirtildi.

Karar doğru, uygulama yanlış

Doç.Dr. Fatih Uslu, çocukluğunun ve gençliğinin Naras Çayı etrafında geçmiş biri olarak tarihi Naras Köprü’nün üzerinden taşıt geçmemesi için böyle bir uygulamaya gidilmesinden derin üzüntü duyduğunu vurguladı. Uslu; Tarihi Köprünün korunması ve gelecek nesillere aktarılması için Antalya Kültür Varlıklarını Koruma  Bölge Kurulu’nun 12.03. 2020 tarih ve 106 03 kurul gereği tarihi Naras Köprüsü’nün trafiğe kapatılması kararının olumlu bulmalarına karşı köprü önüne polis kontrol noktalarında olduğu gibi girişin betonarme cep yapılarak kapatılmasını hiç şık ve estetik bulmadığını söyledi.

Doç.Dr. Fatih Uslu, ” Tarihi bir yapının üstünün trafiğe kapatılma şekli böyle bir uygulama ile olmamalıydı. Tarihi köprünün girişine iki büyük blok  hazır beton koymak  aynı zamanda bizim tarihi ve kültürel varlıkları koruma biçimimiz hakkında da  ipucu veriyor. Buraya köprünün girişine araç trafiğe kapalı olduğunu gösteren çok şık; “ trafiğe kapalıdır apartları konulabilirdi. Ayrıca çok sayıda turist Oymapınar, Lyrbe Antik Kent ile Green Kanyon  ve Manavgat Şelalesi ziyaretleri sonrası köprü üzerinde hatıra fotoğrafı çektiriyordu.  Acilen  turistlerin köprüde hatıra fotoğrafı çektirebilmeleri için bir alan oluşturulmalıdır. ‘ dedi.

Kültür turizmi % 60 azaldı

Kangal Turizm Seyahat Acentesi İşletme Sorumlusu Mehmet Elbudak, bir kurul karanın  Ortadoğu tipi polisiye tedbirleri tipi önlemlerle uygulanmaya konması Türkiye turizmi açısından üzüntü verici bir durumun olduğunu kaydetti.  Mısır Kültür Bakanlığı’nın Kral mumyalarının taşınmasında  10 milyon dolar harcadığına dikkat çeken  Mehmet Elbudak, ” Bu tür üçüncü dünya ülkeleri uygulama yöntemleri ile ülkemizde ve bölgemiz Antalya’da son 5 yıl içinde Avrupalı genç ve  entelektüel turistlerin kültür, tarih ve arkeolojik varlıkları tanıma turlarına ilgisi yüzde 60 azaldı. Böyle bir uygulamada hiç bir turist  tarihi Naras Köprüsü üzerinde ve yanında hatıra fotoğrafı çekmez ve çektiremez oldu” diyerek bu yanlıştan dönülmesi gerektiği belirtti.

Abdurrahman Büyükkeskin-Manavgat/Antalya