Manavgat Pandemi sonrasında kentin belki gelecek yirmi yılını etkileyecek iki önemli seçime hazırlanıyor. Manavgat Ticaret Sanayi Odası ile Ziraat Odası seçimleri peşi sıra gerçekleştirilecek.
Pandeminin getirdiği ağır koşullar ve buna hazırlıksız yakalanan dünya devletleri, yönetim şekillerini sorgular hale geldi. Birde buna gıda krizi eklenince ülkeler, tarım politikalarında köklü değişikliklere gitmek zorunda kaldı.
Konusunda uzman, liyakatli bilim insanlarını göreve getirerek, kendi halkını doyuracak tarımsal reformlar için kolları sıvadılar. Yani Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyetin ilanından hemen sonra uygulamaya koyduğu tarımsal projeleri kendilerine örnek aldılar.
Ülkemizde kendimize ait hala geçerliliğini koruyan canlı örnekler varken tarımda bu kadar geriye gitmemizi yöneticilerin yanlışlarında aramalıyız.
İş bilmez yöneticilerin feodal ilişkiler sayesinde çok önemli makamları evladiyelik işgal etmelerinin bir kentin gelişimine verdiği zarar, sadece bizlerin değil çocuklarımızın, torunlarımızın geleceğine ipotek koyma anlamını taşır.
Bu genel bakış açısıyla baktığımızda; bir tarafta kentin ekonomik gelişimine, çeşitliliğine katkı koyması beklenen işverenlerin örgütlendiği bir yapılanma, diğer tarafta ise eken, biçen, üreten çiftçilerin örgütlendiği bir yapılanma.
İşveren ve işçi uyumsuzluğunun yaşandığı bir işyerinden ticari başarı beklemek mümkün müdür?
Kurumlar, tüzel kişiliklere sahip oluşumlarda aynı kural geçerlidir. Çünkü kurumlar, birbirlerini tamamlayan bir bütünün parçalarıdır. Parçalardan biri işlevsiz bir halde ise, diğer parça otomatikman etkisini yitirir.
Manavgat yıllardır bu parçalanmışlığın, bölünmüşlüğün ve bir araya gelememenin acısı yaşıyor. Fayda getirecek projeler üzerinde fazla kafa yorulmuyor. Daha doğrusu proje üretmekten aciz bir görüntü sergileniyor.
Bu tip örnekleri vermek hoşuma gitmiyor ama karşımda da tüm gerçekliğiyle duruyor.
Alanya Ticaret Odası ile Ziraat Odası’nın işbirliği neticesinde Alanya’nın bugün üçü tarımsal ürün olmak üzere dört coğrafi tescilli ürünü bulunuyor.
Tarım alanları Alanya’nın hemen hemen iki katı olan Manavgat’ımızın sadece bir tek coğrafi tescilli ürününün olması canımızın sıkılması için geçerli bir neden değil mi?
Manavgat varlığını korumak için tüm cephelerde amansız savaşlar verirken, o koltuklarda oturanlar ya da oturacak olanlar uzmanlıklarıyla, bilgileriyle cephenin en ön safında yer almak zorundadırlar.
MATSO ve Ziraat Odasının seçimleri değişen konjonktür nedenlerinden dolayı oldukça önemlidir.
Seçmen, hangi seçim olursa olsun Manavgat’ın dönüştürülmek istenen siyasetine karşı artık uyanık olmalıdır.
Seçmen ayrıca kendilerine dikte ettirilen isimlere değil, sunduğu projelerle kente artı değer katacak isimleri tercih etme alışkanlığını kazanmalıdır.