ENKAZIN ADI: MİLLET İTTİFAKI III. KISIM (KİLİT PARTİ GELECEK PARTİSİ)

0

AK Parti’nin “Stratejik Derinlik” uzmanı olarak siyaset sahnesine sürdüğü, parlattığı dışişleri bakanlığı ve başbakanlık görevinde bulunan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, parti içerisinde yaşanan çekişmeler nedeniyle partiden koparıldı ve akabinde Gelecek Partisi’ni kurdu.

Türkiye siyasetini yakından takip eden okuyucularımız bu süreci çok iyi hatırlar. Bu nedenle tekrara düşmemek için yaşanan o süreci siz değerli okuyucuların yorumuna bırakıyoruz.

Birçok il ve ilçede teşkilatlanamadı

Ahmet Davutoğlu bunca yıllık birikimi ve devleti yönetme deneyimine güvenerek kurduğu Gelecek Partisi’ni arzuladığı hedefe bir türlü ulaştıramadı. Birçok il ve ilçe de teşkilatlanamadı.

Gelecek Partisi’nin Antalya siyasetinin kalbinin attığı Manavgat’ta bir teşkilat kuramamasının nedenleri siyasi çevrelerce tartışılır oldu.

GP’nin Manavgat beklentisi yüksekti

Konya/Taşkent doğumlu olan Davutoğlu’nun aslında Manavgat’tan beklentileri çok yüksekti. Burada yaşayan akrabaları, dostları ve de en önemlisi sayıları azımsanmayacak Konyalı hemşehrileri vardı, ancak yoğurt maya tutmadı.

Davutoğlu, güç zehirlenmesi yaşadı

İktidarın gücü elindeyken, karar verici merciinin ikinci adamı olduğu dönemlerde etrafında çember oluşturanlar, ortadan birden bire kayboldular.  Manavgat’ta partinin bir teşkilatının oluşturulamamasının nedenini bu gerçeklerde arayabiliriz.

Nefesi tükendi

Ahmet Davutoğlu siyasette “dün” diye bir kavramın olmadığını sanırım partiyi kurduktan sonra daha iyi anlamıştır. Davutoğlu, AK Parti’den kendisine yönelik yoğun bir ilginin ve kopuşun olacağını düşünerek yola koyulmuş ama yarı yolda nefesi tükenmiştir.

Altlı masada hayat buldu

(Gelecek Partisi Antalya İl Başkanı Mevlüt Demir)

Gelecek Partisi’nin bu yapısıyla ana akım partileri içerisinde erimesi beklenirken, Türkiye’nin siyasi konjonktürü imdadına yetişmiş ve parti kendisini bir anda Millet İttifakı’nın içinde bulmuş ve de altılı masanın daimi bir üyesi olarak varlığını korumuştur.

SP ile DP kaygılı

İktidarı döneminde yerden yere vurulan Ahmet Davutoğlu’nun Millet İttifakına dâhil edilmesi Saadet Partisi ve Demokrat Parti için tam bir stratejik hata olarak yorumlanmış, ancak AK Parti iktidarından kurtulma psikozu tüm bu tartışmaları rafa kaldırmıştır.

 

AKP, DEVA ile YRP’ni kontrol mü ediyor?

Başkanlık seçimini kaybettiğinde parçalanıp, dağılması düşünülen AK Parti tabanının, Türk siyasi tarihinde yıllardır varlıklarını sürdüren SP ve DP’ye kaymaması için DEVA ile Yeniden Refah Partisi’nin iktidar partisi tarafından kontrol edildiği görüşü ağırlıklı olarak gündeme taşınıyor.

SP’de faturayı kim öder?

Kısacası Gelecek ve DEVA Partilerinin ittifak içerisinde, Yeniden Refah Partisi’nin ittifak dışında kalarak parlatılması Millî Görüş hareketinin temsilcisi olan Saadet Partisini önümüzdeki belirsiz bir süre için şimdiden tesirsiz ve zayıf bırakmaya yetmiştir. Saadet Partisi Genel Merkezi’nin tarihi hatasının faturasını gelecekte kim öder bilemeyiz.

GP Manavgat’ta Konyalı seçmene ulaşmalı

Gelecek Partisinin teşkilatçı olmamasının faturası aslında kendi partisi adına değil Millet İttifakına zarar veren bir sonuç doğurduğu muhakkaktır. CHP, İyi Parti ve Saadet Partisi’nin AK Partiye yatkın ve AK Partili olan Konyalı seçmene ulaşamadığı gerçeği önümüzde duruyor.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının kayıtlarına göre Gelecek Partisi’nin üye sayısı 76 bin 182, Manavgat’ta sadece 27 bine yakın Konyalı yaşıyor ve bunların hemen hemen yüzde 70’i seçmen.

Manavgat ziyareti “oy” kazandırır

Ahmet Davutoğlu’nun bu gerçeği göz önünde bulundurarak Manavgat’ı ziyaret etmesi ve hemşehrileriyle bir araya gelmesi, Millet İttifakı’na verebileceği en büyük destektir.

Gelecek Partisi Antalya İl Başkanı Mevlüt Demir’e bu konuda büyük görev düşüyor. Mevlüt Demir, Antalya siyasetini iyi okumalı ve okutmalıdır!

Sizce?