Bilal Ay, “Çocukların bir bardak süt içemeyeceği günler yakın”

0

Manavgat Süt ve Süt Üreticileri Birliği Başkanı Bilal Ay, Türkiye’nin çok uzak değil yakın bir gelecekte ‘Gıda Krizi” ile baş etmek zorunda kalacağını savundu. Ay, “Çiftçi, üretici ve besici desteklenmezse çocuklarımız artık bir bardak süt bile içemeyecekler. ” dedi.

“Hayvancılık ülkede bitiyor”

Artan petrol fiyatlarının üreticiyi çıkmaza doğru sürüklediğini ve Tarım Bakanlığı’nın üreticiye verdiği desteğin doların artışı ile hiçbir değerinin kalmadığını beliren Ay, “ Dolar kuru 16-17 lira iken üreticiye verilen destek piyasa şartlarına göre uygundu. Ancak dolar şimdi 30 lira civarında seyrediyor, bakanlığın verdiği desteğin hiçbir maddi değeri kalmadı. Gübre ve yeme yapılan zamlarda özellikle besicileri çok etkiledi. Sağmal süt ineklerini besleyemeyen üretici, hayvanını kesimhaneye göndermek zorunda kaldı. Bu durum hayvancılığı bitirme noktasına getirdi. Hayvancılık ülkede bitiyor” dedi.

“Zincir marketler değil de bizler mi enflasyonu tetikliyoruz?”

Besicilere desteğin arttırılması yönünde Tarım Bakanlığı’na yapılan müracaatlarında bir sonuç alamadıklarını belirten Ay, “ Birlik olarak bu konuyu sürekli gündemde tutuyoruz. Sıkıntılarımızı bakanlığın Gıda Komitesine raporlar halinde sunuyoruz. Yetkililer her seferde bizlere; ‘ Üreticiye yapacağımız artışlar enflasyonu tetikler’ diyor. Zincir marketler her gün 2-3 kez etiket değiştirirken enflasyon tetiklenmiyor da,  besiciye yapılacak küçücük bir artış mı enflasyonu tetikleyecek? Buna bizim inanmamızı bekliyorlar!” diye konuştu.

“Litre başı fiyatın 15 lira olması idare eder”

Devletin süt üreticilerine verdiği hibenin litre başına fiyatının 50 Kuruş olduğunu ifade eden Bilal Ay,” Şu an biz birlik olarak toplama sütün litresini 11 Lira 50 Kuruştan, soğuk sütü ise 13 lira 50 kuruştan alıyoruz. Devletimiz litre başına hibe desteğini güncellemez ise protein kaynağımız süt ve süt ürünlerine ulaşabilmemiz gittikçe zorlaşacak. Bundan en çok etkilenen de çocuklarımız olacak. Oysa çok bir şey talep etmiyoruz. Üreticilerimize litre başı 15 lira ödeyebilsek kısmi bir rahatlama yaşarız” dedi.

“Her yılımız ciddi bir kayıp”

Süt üretiminin yıldan yıla düştüğünün önemine dikkat çeken Bilal Ay, 2021 yılında 21 milyon ton süt üretilirken, 2022 yılında bu rakamın 20 milyon tona düştüğünü, 2023 yılının verilerinin henüz belli olmadığını ifade etti. Ay “Her yılımız ciddi bir kayıpla geçiyor” dedi.

Antalyalı vekillere çağrıda bulundu

Son bir yılda 2 bin süt üreticisinin sektörü terk ettiğini hatırlatan ve Antalya’nın 17 milletvekiline de çağrıda bulunan Süt ve Süt Üreticileri Birliği Başkanı Bilal Ay, siyasilerin böylesine önemli bir konuyu gündemde tutmasını ve Meclis çatısı altında çözümü için destek vermelerini istedi.