BÜYÜK ÖLÜLERE MATEM GEREKMEZ, FİKİRLERİNE BAĞLILIK GEREKİR!
Haz. Celâl GÖRGEÇ
Bugün Ulu Önder Halaskâr Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sadece bedenen aramızdan ayrılışının 85. yılı… Biliyoruz ki, ölümü yenenler tamamen ölmezler; fikirleriyle, eserleriyle dimdik ayaktadırlar… Biliyoruz ki, büyük ölülere matem gerekmez, fikirlerine bağlılık gerekir! Yalnızca bir gün değil her gün, Atatürk’ü saygı ve özlemle anarken onun mirasını yaşatmanın ve gelecek nesillere aktarmanın görevimiz olduğunun bilincindeyiz. Çünkü; kurda benzeyen, şayak kalpaklı adamın nasıl ve ne zaman geleceğini bilmeden güzel, rahat günlere inandığı gibi biz de inandık.
Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye’nin kurtuluşunun ve modernleşmenin simgesidir. Onun kararlılığı, cesareti ve öngörüsü, Türkiye’yi zorlu zamanlardan kurtarıp ülkemizin yeniden doğmasını sağlamıştır. Onun gözlerinde parlayan bağımsızlık aşkı ve vatan sevgisinin ışığında Türk milleti yeniden dirilişe geçmiştir. İşgalci güçlere karşı verilen mücadele, milletin onurunu ve bağımsızlığını savunma azmiyle dolu bir destan hâline gelmiştir.
Ancak Atatürk sadece askerî bir lider değildi. O, aynı zamanda toplumsal ve kültürel dönüşümün öncüsüydü. İlkeleri ve devrimleri, Türk toplumunu çağdaş bir millet hâline getirmek için atılmış adımlardı. Atatürk, Türk milletini çağın ilerisine taşıyacak, eğitimde, bilimde ve sanatta yükseltecek devrimleri gerçekleştirmiştir. O, sadece savaş meydanlarındaki silahlarla değil, aynı zamanda bilgi ve aydınlanma silahıyla savaşan bir liderdi. Bundan dolayıdır ki, onu anmak yetmez, anlamak gerekir! Atatürk’ün aziz hatırasının sadece tarih kitaplarında değil, her bir Türk vatandaşının yüreğinde yaşaması gerekir. Onun adı, umut dolu yarınlar için bir ilham kaynağıdır. Her daim özlemle anılan, yüreğimizde derin izler bırakan bir liderdir Atatürk.
Atatürk yalnızca Türk milletinin değil dünya üzerindeki ezilmiş milletlerin de önderi olmuştur. Birkaç örnek vermekle iktifa edelim. Gagauz akademisyen ve şair Todur Zanet, “O benim da Ulu Atam- Mustafa Kemal Atatürkä” adında bir şiir yazmıştır. Zanet şiirinde şunları demektedir:
“Büün Türkiyemin
Al Bayraanın yanında
Benim da bayraam sallanırsa,
Ana dilim hep şıralı hem da sesli akarsa,
Gagauzda Gagauzluk taa hep yaşırsa,
Bunda senin en büük kıymetin,
Türklerin Atası,
Halkımın Atası, Büüyüm,
Benim Ulu Atam, Ulu Bobam, Atatürküm…”
Kırgızistan Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı Sadır Nurgocoyeviç Caparov, 29 Ekim 2023 tarihinde Cumhuriyetimizin 100. Yılını kutlamak için yayımladığı mesajda şunları demiştir: “Bundan tam bir asır önce Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde kardeş Türk halkının millî birliği ve beraberliği adına ‘Ya istiklal ya ölüm!’ sloganı ile Millî Mücadeleyi başlatıp zafere ulaştıkları büyük bir gündür! O tarihten itibaren Türkiye ve dünya tarihinde yeni bir sayfa açılmıştır…” Bu iki örnek bile göstermektedir Atatürk, aradan uzun yıllar geçse de dünya milletleri için unutulmaz bir önder ve yol gösterici bir kutup yıldızıdır. Onun adı ve mirası, gelecek nesillere ilham kaynağı olmaya devam edecektir.
Bu duygu ve düşüncelerle Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, şehitlerimizi ve gazilerimizi bir kez daha rahmet, minnet ve saygıyla anarken sözlerimi şu satırlarla bitirmek isterim: “İki Mustafa Kemal vardır: Biri ben, et ve kemik geçici Mustafa Kemal… İkinci Mustafa Kemal, onu “ben” kelimesiyle ifade edemem; o, ben değil, bizdir! O, memleketin her köşesinde yeni fikir, yeni yaşam ve büyük ülkü için uğraşan aydın ve savaşçı bir topluluktur. Ben, onların rüyasını temsil ediyorum. Benim girişimlerim, onların özlemini çektikleri şeyleri tatmin içindir. O Mustafa Kemal sizsiniz, hepinizsiniz. Geçici olmayan, yaşaması ve başarılı olması gereken Mustafa Kemal odur!”