Abdal Tekke’de Hacı Mekke’de

0

KISA BİTEN BİR HİKÂYE: YRP VE SAADET

İki yüz elli bini geçen bir nüfusla pek çok vilayeti geride bırakan Manavgat, ne yazık ki nüfusunun aksine siyasi hayatta gerilemeye devam ediyor. Manavgat siyasetinde tabela partisi olmaktan öteye gitmeyen Yeniden Refah Partisi Manavgat İlçe Teşkilatı siyasi hayatını noktaladı.

Manavgat YRP kendini tasfiye etti

28 Mayıs seçimlerinden sonra milletvekili adaylığı için görevinden çekilen YRP İlçe Başkanının geriye dönmemesi ve yönetim kurulunun istifasıyla YRP fiilen Manavgat’ta tasfiye oldu. İlçe binasını da boşaltan YRP’nin değerlerini dahi temsil edebilecek bir ilçe başkanı atayamaması, atadığının da görevi kabul etmemesi bu partinin son genel seçimlerde Manavgat’ta 1982 oy almasını ilginç bir hale getirmektedir. Partisine dahi inanmayan ve belki de partisi tarafından aldatıldığına inanan yönetim kurulunun terk ettiği YRP’nin 1982 oy alması seçmenin aslında yerel siyasi simaları umursamadığını ve onların propagandasıyla da ilgilenmediğini bizlere göstermektedir.

Siyasetçide ki güç zehirlenmesi

Saadet Partisinin CHP listelerinde yer alması ve AKP’nin politikalarını onaylamayan Millî Görüşe yatkın seçmenin ehveni şer diyerek oy vermesi YRP’nin saman alevi gibi yanıp sönmesine neden oldu. Alınan oyların ilçe teşkilatının çalışmalarıyla gerçekleşmediğinin bilinmesi şüphesiz ki dava ehli olduğu iddiasında bulunan ve dün Saadet Partisi’ndeki davalarını terk etmekte herhangi bir sakınca bulmayan YRP’lilerin farkında olduğu bir gerçekti. Dünkü partisini kişisel nedenler veya hatıra binaen terk edenlerin bugünkü partisini de terk etmesi gayet normaldir. Siyaseti bir mefkûre için yapmayan her bir şahıs hangi partide olursa olsun bir partiden başka bir partiye rahatlıkla geçmeye devam edeceği yaşanan ve bilinen bir gerçekliktir.

Rantı yüksek, siyasetçi profili düşük

YRP’nin Manavgat’ta şimdilik teşkilatsız kalması aslında yerel siyasetin Manavgat’ta nasıl da sönük olduğunu göstermektedir. Seçim döneminde siyaset yapan partiler ya da tabelası olup da teşkilatı olmayan partilerden müteşekkil Manavgat siyaseti, bu yapısıyla belirli çevrelere sıkışmaya devam edecektir. Manavgatlı pek çok insanın şikâyet ettiği vekil adaylıklarının torpille, adam kayırmayla, parayla veya soy isimle belirlenme usulü daha devam edeceğe benzemektedir. Siyaseti şov, kendini tanıtma veya parlama olarak gören ancak siyaset ve politika üretme yeteneğine sahip olmayan insanlar etrafında siyasetin sürdürülmesi Manavgat’ı güçlü bir kent olma yolundan alıkoymaktadır. Rantının yüksek ama siyasetçi profilinin düşük olduğu Manavgat siyaseti daha uzun süre Türkçe konuşmayı bile beceremeyen siyasilere mahkûm kalacağa benzemektedir.

Siyasi amaçları farklı  

YRP’nin Manavgat’ta teşkilatı kapatmasından Saadet Partisi acaba yararlanabilir mi? Nede olsa iki partide Milli Görüş ideolojisini savunma iddiasında. Kanaatimizce hayır. Çünkü Saadet Partisinin kendisine hayrı yoktur. Eğer Saadet Partisi bir şeyleri başarabilecek olsaydı şüphesiz ki YRP’nin aldığı 1982 oy önceki seçimlerde Manavgat’ta alınırdı. YRP’nin dün kendisinde olan teşkilat mensuplarını Saadet Partisinden ayrılmamaya zamanında ikna edebilirlerdi ve bugünde kendi teşkilatlarına kazandırabilirlerdi. Lafın özü Antalya’da Millî Görüş partileri maddi altyapıya sahip olmasına rağmen siyasetten anlamayan ve amaçsız yöneticilerin elinde 1970’den beri bir arpa boyu yol bile alamadı.

Dün Süleymancılar, bugün CHP

Dün Süleymancılar bugün CHP olmasaydı Millî Görüş’ün Antalya’dan milletvekili çıkarması bile mümkün değildi. Yeni kurulan TİP Antalya’da neredeyse bir milletvekili kazanabilecek noktaya gelmişse Saadet Partili yöneticilerin bence kendilerini sorgulaması gerekiyor. Antalya’da dikiş tutturamayan Millî Görüş Partilerinin yöneticilerine bu durumu sorduğunuzda bizlere Siyonizm’in kendilerini engellediği için başarılı olamadıkları darbı meselini anlatıyorlar. Yani gerçekçi bir cevap almak bile mümkün değil. Milli Görüş hareketi partilerinin Abdalın tekkede hacının Mekke’de bulunduğunu unutmaması gerekiyor.