TÜRK DİL BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN!
Uzm. Celâl GÖRGEÇ
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle “Türk Dili Tetkik Cemiyeti” adıyla 12 Temmuz 1932’de kurulan ve daha sonra “Türk Dil Kurumu” ismini alan cemiyet, “Birinci Türk Dil Kurultayı”nı 26 Eylül- 5 Ekim 1932 tarihleri arasında gerçekleştirmiştir. 9 gün süren kurultayın son günü başkanlığa bir dilekçe veren şair ve yazar Halit Fahri Ozansoy, bu büyük toplantının Türk dilinin bayramı olduğunu, bu nedenle açış günü olan 26 Eylül’ün Dil Bayramı olarak kutlanmasını önermiştir. Kurultay üyelerinin oy birliği ile kabul ettiği bu önergeyle 26 Eylül günü, ülkemizde “Dil Bayramı” olarak kutlanmaktadır. 2001 yılında toplanan Avrupa Diller Yılı toplantısında Türk Dil Kurumunun önerisiyle Avrupa Konseyi de 26 Eylül’ü “Avrupa Diller Günü” olarak kabul etmiştir ve “Avrupa Diller Günü” 2001 tarihinden beri her 26 Eylül’de kutlanmaktadır.
Dil, insanların düşüncelerini, duygularını, bilgilerini ve deneyimlerini birbirlerine aktarmalarını sağlayan temel iletişim aracıdır. Aynı zamanda dil, bir milletin kimliğinin ve kültürel mirasının taşıyıcısıdır. Yani dil, bir toplumun temel taşıdır. Dilin korunması, geliştirilmesi ve yaşatılması, kültürel mirasımızın bir parçasını sürdürmek anlamına gelir. Bu nedenle, dilin korunması ve geliştirilmesi, toplumların sürdürülebilirlik ve ilerlemesi yolunda önemli bir rol oynar.
- yıl dönümünde 26 Eylül Türk Dil Bayramı vesilesiyle, herkesi dilimize ve kültürel mirasımıza sahip çıkmaya davet ederim. Hepinizin Türk Dil Bayramı’nı en içten dileklerimle kutlar; Türkçenin korunması, zenginleşmesi ve gelecek nesillere aktarılmasını sağlayan herkese şükranlarımı sunarım.