Bal üreticileri çok dertli

0

Manavgat Bal Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Kocademir, ormanların yangından, eko turizm alanlarının korunmasının yolunun Bal Ormanlarını korumadan ve çoğaltmaktan geçtiğini söyledi.

Gerçek bal bin yıl geçse de bozulmaz

Antalya’ya gelen turistlerin alternatif turizm kapsamında farklı aktivitelerde bulunduğu ilçelerin Manavgat, İbradı, Akseki ve Gündoğmuş olduğunu vurgulayan Hasan Kocademir, ” Arı varlığı olmadan ne doğa nede doğa varlıkları korunur. Kainatta çoğu bitki çeşitliliğinin aşılamasını arılar yapıyor. Arılar, kâinatta bulunan canlılar arasında mucizevi kanatlılardan, arının ürettiği bal da dünyada 1000 yıl geçse de tek bozulmayan  şifa kaynağıdır. Onun için halk arasında cimri insanlar karınca  gibi olma; hep arı gibi ol derler. Bilindiği üzere karınca gece gündüz çalışır toprağın altında hububat tanesi biriktir. Biriktirdiği hububatı kışın sadece yüzde 10’nu tüketir. Gerisi toprak altında çürür. Arı ise ürettiği balın sadece yüzde onunun yer geri kalanını insanlara şifa kaynağı olarak sunduğu için cömert hayvan denilir. Cömert olduğu için hep başta havadan uçar; karıncada cimri olduğundan ayaklar altında kaldığı ve insan ayağı altında ezildiği dile getirilir!.’ diye konuştu.

Tüketici alırken bin kere düşünmeli

Geçen sene  12 gün süren Manavgat Orman yangınında çam ağaçlarının yanması orman toprağının örten bitki örtüsü, endemik ve  bitki çeşitliliği  ve orman faunasının büyük zarar gördüğünü belirten Başkan Hasan Kocademir, yangında 7 bin arı kovanının yandığı yada yangından zarar gördüğünü  kaydetti.  Bu bağlamda Torosların Zirvesinde kaliteli bal alabilmek için  Seydişehir ile Antalya’nın Akseki ilçesi arasındaki Gidengelmez Dağları’nda, yer yer zirveye yakın yüzlerce kovanda bal üretimi yapan arıcılar, ayılara karşı çeşitli önlemler almak zorunda kaldı.

Şifa bulacağız derken hasta olmasınlar

Giden Gelmez Dağlarında çok sayıda ayı var. Kovanları parçalayıp ballarını yiyorlar. Bizde arıcılar olarak kovan başlarında nöbet tutuyoruz. Şu unutulmamalıdır ki, piyasada kilosu 20-30 liraya satılan bal alınmasın. Mutlaka bir karışım vardır. Balla Şifa bulacağız, derken hasta olmasınlar. Kaliteli bir  balın kilosu  100- 150 lira. Kilosu 20-30 liraya satılan balı tüketici alırken  100 defa düşünmeli ve ondan sonra almalı. ”

Abdurrahman Büyükkeskin